Sterilizarea femelelor

Ziarele, radioul, si televiziunea difuzează frecvent articole despre creșterea numărului de animale de companie. Subliniază faptul că prea mulți cățeluși și pisicuțe sunt născuți în fiecare an și nu există suficienți stăpâni disponibili pentru a-i adopta. Concluzia evidentă este ca ar trebuii să împerechem mai puțini câini și pisici pentru a produce mai puțini pui.

Cea mai bună metodă pentru a asigura acest lucru este sterilizarea, pentru a obține un procent mai mare de câini și pisici incapabili de a se reproduce. Efectuarea ovariohisterectomiei (sterilizarea) la femele este cea mai bună abordare pentru a micșora numărul de pui. Fiind medici veterinari, știm de asemenea că sterilizarea/castrarea animalelor de companie este importantă pentru majoritatea stăpânilor datorită avantajelor de sănatate și bunăstare a animalelor. Așa că, deși îți poți steriliza animalele pentru a ajuta la o problema națională, facând asta, le sporesti șansele la o viață lungă și sănătoasă.

Întodeauna să ai cațeluși proaspăt născuți, pare un lucru foarte plăcut și distractiv. Unii chiar cred că ajută femela pentru a se dezvolta sau pentru a deveni un câine mai bun. Acest lucru nu este adevarat. Devenind gestantă sau nascând pui nu schimbă cu nimic nivelul de maturitate al câinelui, nici fizic nici mental. În majoritatea cazurilor, oamenilor le este greu să găsească stăpâni buni pentru toți cățelușii, indiferent de prețul de vânzare. Pe lângă asta, nu toate sarcinile decurg normal. Nașterea grea, mortalitatea cațelușilor, și potențialele probleme de sănătate ale mamei, cum ar fi infecțiile uterine și ale glandelor mamare, pot distruge toată placerea acestei experiențe. Majoritatea stăpânilor cu asemenea probleme își doresc să fi prevenit ca femela lor să devina gestantă. Crescătorii profesioniști sunt pregătiți și echipați pentru acest întreg proces, de aceea inmulțirea ar trebui lasată pe seama lor.

Aparatul genital al femelei la câine este format din ovare, acolo unde sunt produse ovulele (ouale) și dintr-un sistem de căi conductoare (oviductele, uterul, cervix, vaginul, vestibulul vaginal). Atunci când o cațelușă este născută, fiecare ou, care va fii eliminat de ovarele ei pe întreaga perioada a vieții sale, este deja prezent. Ele sunt momentan într-o forma imatură și necesită o dezvoltare ulterioară pentru a atinge stadiul în care pot fii fecundate de catre spermatozoid. Atunci când femela intră în călduri, hormonii stimuleaza maturizarea a câtorva dintre ovule/ouă. Ovulele sunt apoi eliberate la suprafața ovarelor și trec în oviducte. Acestea sunt mici tuburi/canale care leagă ovarele de coarnele uterine. Aici este locul unde se produce fertilizarea ovulului de către spermatozoid. Coarnele uterine sunt parte a uterului aflate între oviducte și corpul uterin. Coarnele uterine ale cățelelor pot varia foarte mult în lungime și diametru. De exemplu la cațelele de greutate medie (aprox. 18kg), au o lungime de 10.2 cm și grosimea unui creion de lemn. Când animalul este în călduri, grosimea se dublează și chiar lungimea poate crește puțin. Pe perioada gestației, ele vor varia între 6.4 cm și 15.2 cm diametru și până la 61 cm. Coarnele se atașează la corpul uterin, o zona scurtă comună unde coarnele se unesc. Uterul se termină cu cervixul femelei. În timpul gestației majoritatea cățelușilor se dezvoltă în coarnele uterine, dar pot fi și în corpul uterin.

Există pastile contraceptive și medicamente fabricate special pentru câini. Majoritatea acestor produse cu administare orală pot avea efecte secundare nedorite grave, sunt foarte scumpe și de obicei nu pot fii folosite pe perioade lungi de timp.

Din moment ce pastilele contraceptive nu sunt o optiune viabilă ca forma practică și permanentă de sterilizare, singura opțiune este sterilizarea chirurgicală. Pentru femele opțiunile ar fii ovariohisterectomia, histerectomia în care este scos doar uterul sau legarea oviductelor sau ovariectomie, extirparea doar a ovarelor . Acestea sunt operații diferite, dar vor preveni viitoare sarcini daca sunt făcute corect. Numai ovariohisterectomia ar trebui luată în considerare pentru sănătatea pe termen lung a câinelui.

Ovariohisterectomia este operația de a îndepărta întregul tract reproductiv al femelei: ovarele, oviductele, coarnele uterine și corpul uterin. Nu numai că http://wemarryu.com/free-mobile-monitoring-app-lkjj/ această procedura previne o posibilă sarcină a femelei, dar elimina și bănuiala intrări în călduri. Operația înlătură sursa producerii hormonilor ca estrogenul și progesteronul. Acești hormoni sunt cei care stimulează ciclul și joacă un rol major în timpul sarcinii. Dar ei au și alte efecte asupra corpului și câteva dintre ele pot fii dăunătoare.

 

Legarea tuburilor sau histerectomia: Legare tuburilor, fie în medicina umană sau veterinară, afectează doar oviductele. Aceste mici componente sunt izolate și apoi tăiate și ligaturate . Astfel previne intrarea ovulului în contact cu spermatozoidul sau tecerea lor în coarnele uterului. La histerectomie, uterul este scos, dar ovarele rămân. În cazul ambelor operații, hormonii care sunt produși în mod normal de către ovare sunt eliberați în continuare în organism. Acest lucru este important la oameni, dar la animale este un dezavantaj. Legarea tuburilor sau histerectomia, prin cerința stăpânului sau preferinta veterinarului, nu au fost niciodată populare în medicina veterinară. Unii stăpâni văd iphone spy screen histerectomia sau legarea http://durangoarc.org/hidden-spy-apps-bv tuburilor ca o metoda de a steriliza animalul, dar permitandu-i experiența ciclului și participarea la împerechere. Deoarece ovarele rămân în corp, dezavantajele acestor operații sunt similare cu acelea observate la câinii nesterilizați. O operație de ovariohisterectomie elimină aproape toată producția hormonală feminină. Astfel sunt obținute reale avantaje. În cazul oamenilor, sunt facute mari eforturi în a menține sau a reface producția de hormoni în corp, dar rareori acest lucru poate fi benefic la câini. Acești hormoni joacă un rol cheie în reproducerea câinelui. De asemenea pot avea multe și nedorite efecte secundare.

Estru: Pe perioada căldurilor poate apărea probleme de comportament și igienă. Femelele în călduri vor căuta câini masculi și vor încerca să plece din casă sau curte, punându-se în pericol datorită traficului rutier, luptelor cu alte animale, etc. Deseori ele pot atrage masculi în preajma casei și a curții. Acești câini lasă numeroase excremente și stropesc plantele și copacii cu urină în încercarea de a-și marca noul lor teritoriu. Stăpânii au de a face cu sângerările vaginale care de obicei dureaza între 4 si 13 zile.

Cancerul mamar: Estrogenul este una din principalele cauze a cancerului mamar la câini, cea mai întâlnită tumoare malignă la câini. Animalele care sunt sterilizate înainte de 1 an foarte rar dezvolta aceast caracter malign. Sterilizarea câinelui înainte de a intra în călduri pentru prima oară este cea mai buna metoda de a reduce semnificativ șansa de a avea cancer mamar. Riscul de avea tumori maligne mamare al câinilor sterilizați înainte de primul ciclu este de 0.05%, de 8% pentru cei sterilizați după primul ciclu și de 26% la cei sterilizați după al doi-lea ciclu.

Tumorile tractului reproductiv: Tumori care pot apărea în uter și ovare. O operație de ovariohisterectomie, desigur, elimină orice posibilitate de apariție a acestor tumori.

Infectiile uterine: Multe femele au probleme cu o severă boală uterină numită piometru în urma ciclului. În cazul acestei dereglări, un uter de greutate normala de 85 grame poate ajunge să cântărească de la 4,5kg la 6,8kg fiind umplut doar cu puroi. Nediagnosticată, aceasta boala este fatală. Tratamentul poate fi medicamentos (terapie hormonală) care nu are o eficiență foarte mare, alegânduse în peste 99% terapia chirurgicală.

Gestația falsă: La unele cățele poate sa apară la 30-60 zile după perioada de călduri o psihoză numită ” gestație falsă”. În aceste cazuri, deși cățeaua nu s-a împerecheat cu un mascul, corpul ei crede ca este gestant datorită unor dezechilibre hormonale. Cațeaua poate avea o expansiune abdominală sau/și umflarea glandelor mamare, dar în unele cazuri, ele se vor cuibări sau lipi de șosete, jucării, etc. Majoritatea acestor animale nu prezintă probleme grave pe termen lung, comportamentul lor revenind la normal odată cu reglarea nivelelor hormonale. În alte cazuri pot aparea infecții ale glandelor mamare, infecții uterine, sau chiar piometrul. Este recomandată sterilizarea femelelor care au constant gestații false.

Probleme ale blănii: La câini, părul nu crește continuu ca la oameni, ci are o fază de creștere și una de repaus. Estrogenul, al carui nivel crește în timpul estrului, întârzie sau inhibă faza de creștere, asa că părul este mai mult în faza de repaus. Firele de păr aflate în faza de repaus cad mai ușor deoarece sunt mai prost ancorate. Ca http://nomadsociety.com/xcw-android-text-spy-app urmare blana multor câini are de suferit din cauza valurilor de estrogen din timpul ciclului sau din timpul creșterii. Blana lor pare subțire și pielea de la baza este expusa în multe zone. Poate dura între 2 sau 4 luni până blana revine la normal. Există și un numar redus de femele care nu au niciodata o blană normala datorită hormonilor fluctuanți. Blana este constant subțire în părțile laterale ale corpului și deseori sunt greșit diagnosticate ca având hipotiroidism. Singurul tratament pentru acesti câini este ovriohisterctomia.

În Statele Unite, majoritatea câinilor sunt sterilizați între 5 și 8 luni. Multe clinici specializate au început să sterilizeze femelele de la o vârsta mai mică, chiar 2 luni. Această sterilizare timpurie nu afecteaza creșterea, și nu există diferențe apreciabile în privința scheletului, fizicului sau a comportamentului animalului comparativ cu cei sterilizați la vârsta uzuală. Trebuie notat faptul ca animalele mai mici ca vârsta pot necesita alte anestezice și sunt mai predispuse la hipotermie (scăderea temparaturii sub normal) pe timpul operației. Atâta timp cât procedura este adaptată acestor diferențe, sterilizarea timpurie este foarte sigură. De fapt animalele sterilizate la o vârstă mai fragedă recuperează mai repede decât cele sterilizate la o vârstă mai înaintată.

Evident, ovariohisterectomia elimină multe din problemele medicale și de comportament, probleme pe care legarea tuburilor nu le rezolvă. De fapt, în cazul multor câini, o ovariohisterectomie adaugă ani buni la durata vieții sau le oferă o viață mai confortabilă și lipsită de stres. Ține de asemenea și populatia de câini sub control, dar principalul avantaj este lungirea duratei de viață și a calității vieții a propriului câine.