Ouale pentru alimentatia cainilor-bune sau rele ?
Oul conţine importante substanţe implicate în metabolismul funcţiilor esenţiale ale organismului, cum sunt:
• Vitamina A (conţinută de galbenuş) – esenţială pentru vederea nocturnă şi necesară pentru menţinerea sănătăţii ochilor, a pielii şi în procesul de creştere şi formare a oaselor;
• Vitamina D (conţinuta de galbenuş) – ajută la absorbţia calciului şi a fosforului din alimente la nivelul intestinului, astfel ajută la creşterea osaturii puilor şi la remineralizarea osaturii la adulţi;
• Vitamina B2 (riboflavina) – are rol în reglarea respiraţiei celulare de la nivel mitocondrial, în asocierea fierului cu hemoglobina globulelor roşii, acesta asigurând transportul oxigenului de către hemoglobină;
• Vitamina B12 –importantă pentru formarea globulelor roşii şi a tecii de mielină, componentă a fibrelor nervoase;
• Iod –are rol în sinteza hormonilor tiroidieni (implicaţi în creşterea şi maturarea scheletului şi a sistemului nervos, dar şi în metabolismul lipedelor şi glucidelor;
• Seleniu – este un antioxidant (protejează membranele celulare împotriva radicalilor liberi)
• Zinc – participă la stimularea sistemului imunitar, vindecarea plăgilor, sinteza proteinelor, este antioxidant, implicat în metabolizarea vitaminei A.
Alti nutrienţi întâlniţi:
o Carotenoizii (luteina si zeaxantina)- rol antioxidant, de care se “bucură” cristalinul, astfel este impiedicată pierderea transparenţei acestuia şi cataracta;
o Cholina (Vitamina B7) – este implicată în metabolismul creierului;
o Cisteina, cistina, metionina –aminoacizi cu o mare valoare nutritivă, ouale au cel mai echilibrat conţinut în aminoacizi.
Consumul albuşului de ou crud de către câine nu este recomandat deoarece conţine Avidina care împiedică absorbţia Biotinei (Vitaminei H sau Vitamina B7).
Vitamina H (biotina)
• vitamină hidrosolubila din complexul B;
• biotina poate fi sintetizată şi de flora bacteriană de la nivelul intestinului gros.
• rol in transferul CO2 în cadrul metabolismului lipidic, glucidic şi proteic;
• rol de protecţie a pielii şi părului, având acţiune asemanatoare cu vitaminele A, B2 şi B6;
• ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism prin întărirea funcţiilor ficatului şi ale vezicii biliare.
Datorită cantităţii mai mari de avidină conţinută de albuşul crud, în comparaţie cu cantitatea de biotină găsită în gălbenuş, poate determina efecte negative asupra organismului daca i se administrează în hrană mai multe ouă insuficient fierte.
Dacă acest aliment este administrat crud trebuie separat gălbenuşul de albuş, aşadar câinele va primi doar gălbenuşul. Albuşul crud poate duce la apariţia tulburărilor gastrointestinale şi a malabsorbţiei.